Op weg naar het ontzet van Leiden 2019

Home

De 80 jarige oorlog

Datum:
28 & 29 september 2019

Tijd:
11.00 – 17.00 uur

Prijzen:
Kind t/m 3 jaar: Gratis
Kind 4 t/m 12 jaar: €5,00
Volwassene: €8,00
Parkeren Gratis

 

Op 3 oktober 1574 werd Leiden ontzet van de belegering door de Spaanse troepen.
Veel leed geschiedde, maar dit leed bleef niet alleen beperkt tot de inwoners van de stad. De belegerende legers stuurden groepen soldaten het platteland in om te patrouilleren en nog vaker om eigenhandig (en hardhandig!) voor bevoorrading te zorgen. Het kasteel Teylingen was een verleidelijk doelwit en kwam dan ook niet ongeschonden uit het eerste decennium van de Tachtigjarige Oorlog.
Gedurende de belegeringen van Leiden en Haarlem is het kasteel geplunderd en beschadigd achtergelaten door Spaanse troepen die rovend door het Hollandse platteland trokken.

Op zaterdag 28 en zondag 29 september willen we hier op passende wijze bij stil staan door een re-enactmentevenement te organiseren in het teken van de gebeurtenissen in en rond het kasteel aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

De plunderende troepen worden opgewacht door een groep rebellen die het kasteel willen verdedigen.
Met behulp van onder andere musket en kanon gaan de beide partijen elkaar te lijf.

 

Wat kan u verwachten:

Het dagelijkse leven op het kasteel gaat zijn gangetje en de gebeurtenissen van de eerste jaren van de Opstand gaan redelijk voorbij aan de bewoners in en rond het kasteel, tot de belegeringen van de twee dichtstbijzijnde steden. Er heerst onrust, want er zijn geruchten dat Spaanse troepen her en der aan het roven geslagen zijn. Een kleine groep gewapende mannen wordt opgetrommeld om in het kasteel te trekken en het te verdedigen tegen eventuele plunderaars. Ondertussen proberen georganiseerde groepen rebellen die zich bewapend hebben de plundertochten te stoppen, alhoewel ook zij het niet altijd kunnen laten om de hand te leggen op wat niet van hen is…

Maar dan:

De Spanjaarden komen er aan! Zij stuiten op een dichte poort en gewapende lieden die hen vanaf de muurtoren gadeslaan. De Spaanse commandant eist toegang tot het kasteel om zijn mannen ‘wat rust te gunnen’. De bewoners slaan dit af, waarop de Spanjaarden op het kasteel schieten. Vanaf de toren en vanuit de embrasures wordt vuur teruggegeven. Het duurt echter niet lang voor de groep rebellen ook arriveert. Zij gaan het gevecht aan met de belegerende groep. Er volgt een schermutseling op het terrein waar ooit de voorburcht stond.

Benieuwd naar hoe het afloopt?

Kom kijken op zaterdag 28 of zondag 29 september bij Kasteel Teylingen!
Het verhaal wordt verdeeld over twee aktes gespeeld.

De eerste akte eind van de ochtend (exacte tijdstip volgt)
De tweede akte ’s middags (exacte tijdstip volgt)

 

Deelnemers informatie is hier te vinden.